Tags

, , , ,

Gisteren schreef ik dat mijn grootvader secretaris is geweest in het bestuur van de Leeuwarder schaakclub “Philidor”. Hij was een fervent hobby-schaker. Mij heeft hij het spel nooit geleerd. Hij had al snel begrepen dat ik daar het geduld niet voor had.

Waar opa bijzonder trots op was, is dat hij ooit tegen Max Euwe (wereldkampioen schaken in 1935) had gespeeld tijden een simultaanwedstijd en dat Euwe niet van hem had kunnen winnen!

Ik heb dit “wapenfeit” gecheckt in het archief van de Leeuwarder Courant (http://www.dekrantvantoen.nl) en opa’s verhaal berustte op de waarheid.

Zo staat te lezen in de krant van 13 december 1943:

SCHAKEN.  Massa-simultaanséance te Leeuwarden. Zaterdagmiddag had er in de Harmonie een groote simultaanwedstrijd plaats, waarbij ongeveer 90 schakers den strijd moesten aanbinden tegen 3 simultaanspelers. De meeste belangstelling ging uiteraard uit van de simultaanseance van den ex-wereldkampioen dr. Max Euwe. die een sterke ploeg Friesche schakers tegenover zich had. Niettemin heeft hij na een strijd, welke 4 uur en 3 kwartier duurde, een prachtig resultaat geboekt.

Kramer en v. d. Tol, die respectievelijk tegen de 2e en de 3e ploeg streden, boekten eveneens goede resultaten.

Wat betreft de partijen van Max Euwe:

De gedetailleerde uitslagen zijn als volgt: Dr. M. Euwe, 30 borden. In 4 uur en 45 min. won dr Euwe 24 partijen, verloor er 2 t w. van K. D. Mulder v. Leens Dijkstra en A. v. d. Bijl en speelde 4 remise, n.l. tegen J. A. Zantman, P. v. d. Meulen. H. Slaterus en T. Zijlstra.