Tags

, , , , , , ,

Ik heb pas geleden ontdekt dat mijn voorvader Wolter Slaterus een tijd Commies van de Convooien en Licenten was geweest. Ik had nog nooit van deze dienst (voorloper van de huidige douane) gehoord, laat staan dat ze deel uitmaakte van de zeemacht (marine).

Enkele weken later werd ik gebeld door de heer Nijhuis, met wie ik in 1997 gecorrespondeerd had over de familie Slaterus, dat zijn boek klaar was. Als ik interesse had kon ik een foldertje opvragen bij de uitgeverij. Natuurlijk heb ik dat onmiddellijk gedaan en, overtuigd door de introductie, heb ik gelijk het boek (als verjaardagscadeau) aangeschaft.

Gerard A.B. Nijhuis: 'Georg WillemAmelung'.

Gerard A.B. Nijhuis: ‘Georg Willem Amelung’.

Gerard Nijhuis heeft een groot deel van zijn leven besteed aan archiefonderzoek naar Ootmarsum in de 18e eeuw. Centraal hierbij stond Georg Willem Amelung (1737-1791), die in 1784 in Ootmarsum door de Admiraliteit werd aangesteld als Commies van de Covooien en Licenten. Hij inde o.a. de heffingen op de goederen die vanuit Duitsland ons land werden ingevoerd. In ruil hiervoor kreeg de vervoerder een “paspoort” waarmee hij de omschreven goederen kon afleveren op de plaats van bestemming. Amelung verdiende hier erg goed aan en leefde als een “vorst”.

Eén van de personen die, bij afwezigheid van Amelung, paspoorten mocht verstrekken was de advocaat en verwalter-richter Johannes Jacobus Slaterus (1735-1785), oudere broer van mijn voorvader Hendericus Slaterus. Nijhuis besteed enkele pagina’s in het boek aan ons familielid. Nieuw voor mij was de informatie over zijn doodsoorzaak:

In de nacht van 13 op 14 juni 1785 overleed hij “aan de ziekte van verrotting of inflammatie van de lever . Vrijdag a.s. wordt hij in de kerk begraven met alle militaire eerbewijzen, dus in vol uniform en uitrusting met 3 salvo’s” , schreef Dröghoorn senior aan zijn zoon

Johannes Jacobus Slaterus was op dat moment kapitein bij het “Corps Vrije Burger Militie“, de patriottische schutterij van Ootmarsum.

Opmerkelijk is dat Johannes Jacobus bij zijn dood een grote administratieve wanorde had achtergelaten. Het zou daarom vier jaar duren voordat zijn erfenis afgewikkeld kan worden. Later meer over deze interessante advocaat uit Ootmarsum…

Het zeer informatieve en prachtig uitgegeven boek is te bestellen bij Artsisan Publishing Hengelo (stuur voor meer informatie een mail naar: artisan@ziggo.nl)

Huwelijksbijlagen Amsterdam 1776

Huwelijksbijlagen Amsterdam 1776

Toevallig kwam ik onlangs het handschrift van advocaat Slaterus tegen toen ik aan het snuffelen was in de Huwelijksbijlagen van Amsterdam. In deze akte geeft Berend Rothuis uit Lattrop toestemming (“zijn vaderlijk consent”) voor het huwelijk van zijn dochter Berendina met Harmannus ter Beek.