Tags

, ,

Immigratie U.S.A. van Klaas Hoekema, 1912

Deze week zijn op ancestry.com de ‘immigration records’ van de U.S.A. gratis ter inzage. Daar maakte ik dankbaar gebruik van, omdat ik nog op zoek was naar gegevens van twee dochters van Wolter Slaterus, die begin 20ste eeuw met hun gezinnen zijn geëmigreerd naar Amerika. Het was lastig zoeken, omdat niet alle namen correct gespeld waren, maar met wat fantasie heb ik ze gevonden.

Ook vond ik de records van Klaas Hoekema, de oudste broer van mij grootmoeder Pietje Krips-Hoekema, die in 1912 op 16-jarige leeftijd vertrok naar Amerika. Moet je voorstellen, zo’n knaap alleen op avontuur. Het verdriet bij de ouders was natuurlijk groot. Ze zouden hun zoon nooit meer zien. Wel schreef Klaas regelmatig brieven aan zijn ouders, die zijn moeder Geertje Hoekema-Piersma zorgvuldig overschreef in schriftjes. Deze zijn bewaard gebleven en geven een unieke beschrijving van een emigratie.

Volgens het Immigration Record, vertrok Klaas op 9 maart 1912 vanuit Rotterdam aan boord van SS Potsdam. Elf dagen later kwam hij aan in New York. Hij was op dat moment 16 jaar, ongehuwd, ‘farmer’, ‘able te read and to write’ en kwam uit Holland met als laatste woonplaats Wommels. Zijn ouders A. Hoekema te Wommels noemt hij als zijn naaste familie. Klaas is van plan zich te vestigen in Sunnyside, Washington.