Tags

, , , ,

De vorige keer schreef ik over Johan Frederik Slaterus, die op 23 december 1832 in Amsterdam geboren was als “natuurlijke” zoon van Sara Berendina Slaterus.  Zijn vader was dus onbekend, aldus zijn geboorteakte.

Sara Berendina Slaterus was de oudste dochter van Wolter Slaterus, geboren uit zijn eerste huwelijk met Ida ten Thije. Toen Wolter rond 1818 van Goor verhuisde naar Paesens aan de noordkust van Friesland (boven Dokkum), ging Sara niet met hem mee. Ik vermoed dat zij als dienstmeisje ging werken in Amsterdam. Zij had daar familie van zowel vaders als moeders kant. Ik vind de eerste sporen van Sara in Amsterdam pas in het jaar 1829, wanneer haar eerste kind wordt geboren. In de jaren erna volgen nog vijf:

 1. Christina Cornelia        * Amsterdam 25-04-1829;
 2. Cornelia Johanna         * Amsterdam 25-06-1830;
 3. Willem                         † Amsterdam 17-01-1832 (1,5 uur oud);
 4. Johan Frederik             * Amsterdam 23-12-1832;
 5. Sara Berendina            * Amsterdam 25-01-1837;
 6. Susanna Hendrika       * Amsterdam 08-09-1838;

In geen van de gevallen word een vader vermeld.

Bij de Volkstelling van 1839 duikt Sara plotseling op in Leeuwarden, waar haar halfbroers en -zuster wonen. Ze woont niet er alleen:

Naam
Fortberger,
Christiaan
Slaterus,
Sara
Fortberger,
Willem
Fortberger,
Jan
Fortberger,
Christina
Ouderdom 45 43 12 6 10
Beroep Kastmaker Geen Geen Geen Geen
Burg. staat Getrouwd Getrouwd Ongehuwd Ongehuwd Ongehuwd
Godsdienst Protestant Protestant Protestant Protestant Protestant
Geboorteplaats Antwerpen Goor Amsterdam Amsterdam Amsterdam
Naam Fortberger, Cornelia Fortberger, Sara Fortberger, Susanna
Ouderdom 9 3 1
Beroep Geen Geen Geen
Burg. staat Ongehuwd Ongehuwd Ongehuwd
Godsdienst Protestant Protestant Protestant
Geboorteplaats Amsterdam Amsterdam Amsterdam

Wie was deze Christiaan Fortberger? Het antwoord vond ik in de overlijdensakte van de dochter Sara Berendina:

Burgerlijke Stand Leeuwarden

Zij draagt hier de familienaam Forberger! Als vader wordt genoemd Christiaan Frederik August Forberger. Uit de Burgerlijke Stand van Amsterdam blijkt dat hij op 13-06-1792 in Antwerpen geboren was en op 17-04-1816  in Amsterdam getrouwd was met Anna Catharina Hemmrich. Uit dit huwelijk waren de volgende kinderen geboren:

 1. N.N.                                           † Amsterdam 26-06-1817 (levenloos geboren);
 2. Andreas August                           * Amsterdam 23-05-1818;
 3. Elisabeth Gerhardina Juliana        * Amsterdam 05-02-1820;
 4. Hendrik Adolf                            * Amsterdam 04-05-1822:
 5. Johannes Albertus                       * Amsterdam 22-09-1825;

Christiaan was dus nog getrouwd toen hij een relatie aanging met Sara. Ook toen hij in 1847 in Amsterdam overleed, vermeldde de overlijdensakte nog “gehuwd met Anna Catharina Hemmrich”. Blijkbaar was er in die tijd geen contact tussen de gemeentelijke administraties (het Bevolkings Register bestond nog niet), waardoor Christiaan en Sara zich in Leeuwarden konden voordoen als een getrouwd paar.

Vraag blijft, wie Willem Forberger is. Bij de huwelijksakte van Christina Cornelia Slaterus wordt een getuige Willem Johannes Meijer omschreven als haar halfbroer. Deze Willem is geboren op 12-09-1827 in Amsterdam geboren als zoon van Naatje Meijer. Inderdaad: vader onbekend!

Blijkbaar had Christiaan eerst nog een relatie met Naatje. Zij is met onbekende bestemming vertrokken (volgens de huwelijjkskate van Willem) en heeft het kind achtergelaten in het gezin van Christiaan en Sara. Een 19e eeuwse patchwork familie!

Zijn alle kinderen van Sara nu van Christiaan Forberger? Ik denk het wel, om de volgende redenen:

* alle kinderen zijn net als Christiaan Luthersch gedoopt, terwijl de moeder Nederlands Hervormd was;

* chronologisch kunnen ze allemaal van dezelfde vader zijn;

* in de Registers van inkomenden van de gestichten in Veenhuizen lezen we in in 1843 “Slaterus, Cornelia Johanna. Zich noemende Neeltje Voorberge” en in 1847: “Slaterus, Johannes Frederik. Zich ook noemende Forberger”;

* volgens de Militieregisters zijn Johannes Albertus Forberger (uit huwelijk met Hemmrich), zowel als Willem Johannes Meijer, en als Johan Frederik Slaterus afgekeurd voor de militaire dienst omdat ze “te klein” waren. Blijkbaar hadden ze alle drie vader met een klein postuur…

Sara Berendina Slaterus overleed op 14-08-1846 in het Buiten gasthuis op de Overtoom in Amsterdam. Christiaan Friedrich August Forberger stierf een jaar later  in dezelfde stad op 26-08-1847.