Tags

, , , ,

Op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya ligt Leontine Wilhelmine Eleonore Slaterus begraven. Zij stierf op 13-01-1945 in het Japanse burgerkamp Solo bij Soerakarta.

Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya

Het kamp Solo bestond uit twee kampen: kamp Ziekenzorg, dat was ondergebracht in het ziekenhuis Ziekenzorg, welk in het westelijk stadsdeel van Soerakarta was gelegen. Naast het ziekenhuis lag het Boemikamp, dat was ondergebracht in een kazerne. Het Boemikamp was eerst een opvangkamp voor vrouwen en kinderen zonder middelen van bestaan; vanaf november 1944 werd het Boemikamp één geheel met het kamp Ziekenzorg.

Ik weet niet wanneer Leontine Wilhelmine Eleonore Slaterus in het kamp is gekomen en waaraan ze precies is overleden. Ze was tweemaal getrouwd geweest: van 1895 tot 1901 met jhr. Henri Florent Leyssius. Uit dit huwelijk zijn drie kinderen geboren, waarvan in 1945 er nog maar één dochter in leven was. Van 1902 tot 1917 was zij getrouwd met de militair Willem Frederik Prins. Uit dit huwelijk zijn zes kinderen geboren, waarvan er nog vier in leven waren.

Foto van “oma Malang” met dank aan Vincent van der Heijden.

In 1983 kreeg ik van een betachterkleinzoon dit uittreksel van de Burgerlijke Stand voor de Europeanen te Batavia toegestuurd.

Acte van Overlijden

Lees ook: Idanus Hendrikus Jan Willem Slaterus