Tags

, , , , ,

Toen Teuntje Slaterus (1899-1982) nog een jong meisje was (van net dertien) ging ze logeren bij haar oom en tante in Hilversum. Blijkbaar waren haar ouders bang dat ze heimwee zou krijgen: Teuntje kreeg niet alleen een kaart van haar ouders en broer Hoezeas, maar ook van haar vriendinnetjes Pietje en Bertha van de Hollanderstraat.

Het was in die tijd erg fijn om post te krijgen op je logeeradres; telefoon hadden de meeste mensen nog niet. In ieder geval had je mooie plaatjes van Leeuwarden om naar te kijken…

Tante Joukje Slaterus (1861-1945) had al op jonge leeftijd het ouderlijk huis verlaten om als dienstmeisje te gaan werken. Ze werkte in Leeuwarden o.a. bij de oud-burgemeester Dirk Zeper op de Nieuwestad, voordat ze in januari 1882 vertrok richting Bussum. Aldaar trouwde ze in 1890 met de tuinman Manus Groote Wassink (1863-1942). Ze vestigden zich op de Hooge Naarderweg in Hilversum.

In 1912, toen Teuntje kwam logeren, bestond het gezin verder uit twee oudere jongens, Lammert en Piet Hoezeas, een twee meisjes (ongeveer van Teuntjes leeftijd) Garritdina en Louise. Manus Groote Wassink was toen “tuinbaas” en had een eigen tuinderij.

Afgezien van de heimwee, zal Teuntje ongetwijfeld een heel gezellige tijd hebben gehad met haar neefjes en nichtjes op de tuinderij.

Het valt op dat de ansichtkaarten tweemaal gestempeld werden: één keer in de plaats van verzending en één keer in de plaats van ontvangst.