Tags

Lectori salutem!

Ik ben nu ruim een jaar aan het bloggen over de familiegeschiedenis. Ik heb bijna honderd artikelen geschreven over willekeurige onderwerpen, zonder systematische aanpak. Soms schreef ik snel en enthousiast omdat ik net iets nieuws ontdekt had op internet (het eureka-gevoel), soms wat uitgebreider om een bepaald verhaal te vertellen dat ik zelf leuk vond en graag wilde delen.

In eerste instantie schreef ik voor me zelf om, na jaren van onderzoek en verzamelen, een begin te maken met het ordenen van de vele gegevens. Ik ben daarbij aangespoord door mijn broer Frans: “Jij weet zoveel over de familie. Dat moet je eens opschrijven. Ik weet dat niet allemaal. Het zou zonde zijn als die verhalen verloren gaan.”

Wat ik echter niet verwacht had, is dat mijn blog zo vaak bekeken zou worden: meer dan 4200 hits tot nu toe. Ik heb langs deze weg leuke contacten gekregen met diverse verre familieleden en geïnteresseerden. Ik ben hierdoor zo geïnspireerd dat ik besloten heb om (stapje voor stapje) de kopieën van het door onze stamvader met de hand geschreven levensverhaal te publiceren, voorzien van commentaar en aangevuld met gegevens uit diverse bronnen en archieven.

Hans Jacob Schlatter, ofwel Johannes Jacobus Slaterus (1671-1718) beschrijft hierin zijn afkomst en zijn jeugd in Zürich, zijn reis naar Holland, zijn studententijd in Franeker, zijn belevenissen als conrector aan de Latijnse school in Zutphen en tot slot zijn jaren als rector aan die van Kampen. Zijn oudste zoon, de predikant Johannes Jacobus Slaterus (1700-1745) zette de familiekroniekvoort en zo ging het geschrift in het vervolg over van vader op (oudste) zoon.

Eerste bladzijde van de familiekroniek

Daarnaast zal ik losse artikelen blijven publiceren met de komende tijd speciale aandacht voor Hendericus Slaterus (1741-1777). Hij heeft mijn speciale interesse: niet alleen omdat ik zijn naam draag, maar ook omdat alle levende familietakken van hem stammen. Bovendien weten we veel over hem omdat er vele processen tegen hem zijn gevoerd over het niet betalen van geleverde goederen…

Om alles  overzichtelijk te houden heb ik een speciale pagina aangemaakt voor de familiekroniek. Door boven aan de pagina op het kopje “Familiekroniek” te klikken komt u hier terecht. De parentelen (overzichten van alle nakomelingen, zowel in mannelijke als vrouwelijke lijn) zijn ondergebracht op de pagina “Stamboom Slaterus“. Op de pagina “Mijn kwartierstaat” staan 9 generaties van mijn voorouders vermeld. Van diverse takken zijn meer generaties bekend. Ik zal dit t.z.t. aanvullen.

Alle lezers: hartelijk dank en ik kijk uit naar uw reacties!