Tags

, , , , , , , ,

2013 begon met een verrassing. Ik kreeg een mail van Peter Huisman, waarin hij vroeg om informatie over de schilder van dit schilderij:

Als huwelijksgeschenk hebben mijn vrouw en ik een schilderij gekregen  van mijn moeder. Zo af en toe komt het weer naar boven en dan ben je benieuwd wat de herkomst van het schilderij is.

Gezicht op Vrouwenpoortsbrug en Oldehove, Leeuwarden

Gezicht op Vrouwenpoortsbrug en Oldehove, Leeuwarden

Wat een verrassing: Een schilderij van een Slaterus! Een niet zo maar één… Voor een geboren Leeuwarder (ook al was dat een halve eeuw na 1904) is dit een mooi schilderij met een aansprekend onderwerp: de Oldehove. En niet onverdienstelijk geschilderd.

Het is gesigneerd door W. Slaterus in 1904.

Signatuur W. Slaterus, 1904

Signatuur W. Slaterus, 1904

In 1904 zijn er 3 familieleden die in aanmerking komen voor deze signatuur:

1. Wolter Slaterus, geboren in Leeuwarden op 15-12-1830. Hij vertrok 1855 uit Leeuwarden, huwde in 1863 in Amsterdam met Paulina Alberdina Schwing. Hij is altijd in Amsterdam blijven wonen. Het is niet onmogelijk dat hij in 1904 een schilderij maakt in Leeuwarden, maar het is niet erg waarschijnlijk. Hij is dan al oud (74 jr,) Hij heeft wel familieleden in Leeuwarden wonen (bijv. zijn broer de fotograaf Idanus Hendrikus Slaterus). Dus het is mogelijk dat hij voor familiebezoek in Leeuwarden is geweest op dat moment. Zijn beroep was klerk.

Handtekening 1882   

clip_image002

2. Wouter Slaterus, geboren in Leeuwarden op 12-02-1851 (neef van Wolter). Hij vertrok ook op jonge leeftijd in 1869 definitief uit Leeuwarden. Hij trouwde in 1871 in Utrecht met Catharina Hendrika Rijnfrank. Hij heeft daarna voornamelijk in Utrecht gewoond. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat deze Wouter de schilder is geweest. Hij had in 1904 geen naaste familie meer in Leeuwarden. Zijn beroep was bouwkundige / architect.

Handtekening 1893

clip_image004

3. Willem Philippus Slaterus, geboren op 14-12-1867 (achterneef van de vorigen – een generatie jonger). Willem heeft zijn hele leven in Leeuwarden gewoond. Hij was boekbinder bij Bretschneider / H.G. de Groot en is vrij jong overleden op 21-03-1922. Hij was in 1894 in Leeuwarden gehuwd met Anna Laagland. Zij hadden één zoon, Julianus Leonardus Slaterus (1900-1983), die later in Den Haag redelijk bekend werd als artiest (zanger / conferencier) onder de pseudoniem Jules Seron.

Handtekening 1900

clip_image006

Op basis van woonplaats en vergelijking van de handtekeningen, zou ik zeggen dat Willem Philippus Slaterus de gezochte schilder is. Met name door de overeenkomst van de eerste letters van de achternaam, Sl, die erg lijken op een hoofdletter H.

Ik had al eens het volgende krantenbericht uit de Leeuwarder Courant van 20-08-1980 gelezen, waarin staat dat zijn zoon een schilderij van hem schonk aan het Fries Museum:

clip_image008

Om zekerheid te krijgen heb ik wat stamboomonderzoek gedaan naar de voorouders van Peter Huisman om de herkomst van het schilderij te achterhalen. Hij schreef in zijn mail:

Het schilderij hebben mijn vrouw en ik gekregen tijdens ons huwelijk in 1999. We kregen dit van mijn moeder. Het verhaal dat we erbij kregen is: Haar grootmoeder was huismeid bij een doktersfamilie in Leeuwarden en als dankbaarheid heeft die familie dit schilderij laten maken en haar cadeau gedaan toen zij ophield met het werken voor de familie. Eveneens was de achterliggende gedachte om haar de mooie herinneringen uit die tijd mee te geven in dit doek.

Het blijkt dat Peters overgrootmoeder, Anna Maria Laagland (* Oudehaske 1873 – † Sneek 1945), een jongere zus was van Anna Laagland (* Nieuwehorne 1869 – † Leeuwarden  1930). Anna was de vrouw van Willem Philippus Slaterus. Meer informatie over de familie Laagland kunt u lezen op de website van de familie Volker – Laagland.

Anna Maria trouwde in Leeuwarden op 19 november 1904 met Jurjen Roorda, stoffeerder in Sneek.

Volgens mij hebben ze toen dit schilderij van hun zwager cadeau gekregen als herinnering aan Leeuwarden bij haar vertrek naar Sneek.

Dat het een geschenk is van haar oud-werkgever is niet onmogelijk. Anna Maria was de jaren voor haar huwelijk dienstbode op verschillende adressen in Leeuwarden, maar gezien de familierelatie tussen Anna Maria en Willem Slaterus ligt dat niet voor de hand. Bovendien was Willem Philippus Slaterus geen beroeps-kunstschilder. Het is mij niet bekend dat er ooit gehandeld is in schilderijen van zijn hand. Een cadeau binnen de familie lijkt me daarom aannemelijker…

Bijzonder is dat het schilderij al meer dan een eeuw in de familie gebleven is: het ging van moeder op dochter. Peter, als enig kind, is nu de vierde generatie.