Tags

, , , , , , , , , , , ,

Op deze eerste dag van 2015 laat ik een (foto van een) foto zien, die ik vond bij de nalatenschap van dr. Bemolt van Loghum Slaterus. Het betreft een familiekiekje van zijn overgrootmoeder Pietje van Loghem (1809-1892) met een deel van haar kinderen.

De foto zal kort na 1880 genomen zijn. In dat jaar overleed haar echtgenoot Jan Willem Slaterus. Het is mij niet bekend waar de foto geschoten is. Zo te zien op het terras van een café of uitspanning in of in de buurt van Leeuwarden. Als iemand de plaats herkent, laat het me dan weten!

Volgens aantekeningen op de achterkant van de foto zijn de volgende familieleden hier vereeuwigd:

Familiekiekje 1880 Slaterus - van Loghem

In het midden (groot)moeder Pietje van Loghem. Rechts (vanuit ons zichtpunt) van haar oudste zoon Wouter (1830-1917) die in Amsterdam woonde. Links van haar Jan van Lochum (1834-1897), kleermaker in Oudkerk wiens kinderen Van Loghum Slaterus als achternaam gingen voeren. Achter grootmoeder staan zijn twee zonen Jan Jans (1864-1929) en Anne Jans (1868-1937). Jan werd later bekend van zijn sigarenzaak in de Herestraat in Groningen, Anne als doopsgezind predikant in Tjalleberd, Dordrecht en Wageningen / uitgever in Arnhem.

Helemaal rechts: dochter Tetje (1848-1923) met haar echtgenoot Fokke Tjerks de Ruiter. Helemaal links de fotograaf Idanus Hendrikus (“Daan”) (1846-1921) met zijn echtgenote Minke Deelstra en twee van hun dochters Pietje Petronella (“Nel”) (1873-1945) en Ruurdtje (1875-1964). Nel werd later bekend als schoolarts in Amsterdam en Ruurdtje als fotografe in Leeuwarden. Naast hun Dina Susanna (1856-1934), verpleegkundige in Amsterdam.

Blijft onduidelijk wie het meisje rechts is en wie de derde manspersoon (met baard) op de achterste rij is. Als iemand aanvullende informatie heeft, reageer dan s.v.p.