Tags

, , ,

Het is alweer vier jaar geleden dat ik een ansichtkaart liet zien uit 1931, die mijn grootouders gestuurd hadden aan mijn overgrootouders.  Ze waren 85 jaar geleden op vakantie in Scheveningen en verbleven in het pension Lammerts aan de Bosschestraat 41.

In het foto-album vond ik deze foto met huisnummer 41:

Scheveningen 1931

Bosschestraat 41

Uit het raam hangen v.l.n.r mijn grootmoeder Sjam, mijn vader Piet, zijn broer Hennie en zijn “Zus”.  Ik weet dat mijn opa vaak zelf foto’s maakte. In het begin maakt hij ook zelf de afdrukken. Zo te zijn zijn deze foto’s afgedrukt door een fotograaf. Jammer genoeg was mijn opa niet erg secuur bij het inplakken: foto’s zijn niet chronologisch ingeplakt en er ontbreken bijschriften. Gelukkig heeft mijn vader er laten enige aantekeningen bij gemaakt, wat het dateren van de foto’s iets gemakkelijker maakt. Verder helpen de vele ansichten die mijn opa stuurde aan zijn ouders, die tante Teun bewaard heeft.

We weten van de eerste kaart dat ze op zaterdag 1 augustus “in goeden welstand” waren aangekomen en dat het schitterend strandweer was. De Bosschestraat ligt vlakbij het strand. Ideaal dus voor de kinderen!

Scheveningen nu

Google maps: huidige situatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 3 augustus schrijft mijn opa aan het thuisfront:

’t Gaat hier best. ’t Weer is schitterend mooi en de kinderen loopen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds in ’t badpak. We zijn allemaal al flink bruin.

Zelf liep opa echt niet in een badpak. Zoals het hoorde ging hij in zomer tenue met hoed en sigaar het strand op. Hier op de foto met oma en zijn goede vriend Sjouke Zetstra, die in Dordrecht woonden en van de gelegenheid gebruik maakt om elkaar te treffen.

Scheveningen 2

De vakantie duurde twee weken. Op vrijdag 14 augustus stempelt de post de kaart af waarin opa de thuiskomst meldt:

Beste Allen. We komen Zaterdag met de trein die om 6 uur 4 min. in Leeuwarden arriveert. SZHZP

Scheveningen 3

Renbaanstraat 113

Ook in het jaar daarop verblijven ze twee weken bij de familie Lammers. Dit keer van   zaterdag 23 juli  tot  zaterdag 6 augustus.

In het album zitten ook foto’s uit 1929: toen logeerden ze in de Renbaanstraat 113 (boven de behanger F. Blätter), overigens ook vlakbij het Kurhaus en het strand. Deze foto is door ‘oom’ Sjouke gemaakt. Boven zien we links opa en daarnaast  oma en Hennie; beneden voor de deur ‘tante’ Dien met Zus en Piet.

Opvalt dat oma in 1929 nog donker haar had. Twee jaar later was ze grotendeels grijs. Het verhaal dat ze in korte tijd grijs werd op jonge leeftijd klopt dus!

Opa maakte voor de vakanties dankbaar gebruik van de bemiddeling via zijn werkgever de ‘Algemeene Friesche Levensverzekeringsmaatschappij’ in Leeuwarden. Voor hun personeel werden zomerhuisjes (o.a. op Ameland waar opa ook vaak geweest is) en gastgezinnen geregeld. Zelf heeft hij jarenlang in de organisatie hiervan gezeten en maakt reizen door het hele land om hiervoor afspraken te maken met de aanbieders van de vakantie-adressen.

Tot slot een mooi sfeerplaatje uit de zomer van 1929. Mijn vader (rechts) was hier vijf en half jaar oud, Hennie (links) was bijna negen en Zus zeven.

Scheveningen 4