Tags

, , , ,

In de jaren 1863-1872 komen we in kranten als de “Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant” en “Het nieuws van den dag” advertenties tegen die allerlei wondermiddeltjes aanprijzen.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 06-11-1865

Levertraan is een vette olie die gewonnen wordt uit de lever van vis, bijv. kabeljauw of schelvis. Naast jodium en fosfor bevat levertraan veel vitamine A en D. Vitamine D werd vroeger vaak gegeven aan kinderen om rachitis te voorkómen, een botziekte die alom bekend stond als de “Engelse ziekte”. De Lofoten is een eilandengroep voor de kust van Noorwegen. Al eeuwenlang is de Lofotenvisserij een begrip: de visgronden daar zijn erg rijk omdat veel vissen in de Noord-Atlantische koude oceaanstromen rond de Lofoten hun paaigronden hebben. Heel wat generaties kinderen zijn opgegroeid met de bittere smaak van levertraan in hun mond. Halverwege de vorige eeuw konden vitamine A en D chemisch worden gemaakt en werden ze aan margarine toegevoegd. Sindsdien is de consumptie van levertraan sterk verminderd.

C. W. BULLRUCH’S Universeel-Zuiverings-Zout, een gerenomeerd huismiddel tegen MAAGPIJN, MAAGKRAMP, ZUUR, BRAAKLUST, ONPASSELIJKHEID, HARDNEKKIGE LIJFSVERST0PPING, DUIZELIGHEID, SLECHTE SPIJSVERTERING enz.,”

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 09-09-1867


Urbanuspillen worden nog steeds op internet te koop aangeboden. De pillen bevatten een mengsel van natuurlijke kruiden die zorgen voor een betere stoelgang.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant, 15-04-1868

Al deze middelen waren  verkrijgbaar bij “dépôthouder” W.J. Slaterus in Goor.

Wolter Slaterus was op 21 november 1825 in Leeuwarden geboren. Zijn vader Idanus Hendrikus Slaterus was daar winkelier en suikergoedbakker. In 1848 verhuisde het hele gezin naar Goor om daar de winkelnering voort te zetten. Blijkbaar was het geen groot succes want 7 jaar later waren ze terug in Leeuwarden, behalve Wolter…

Hij was in 1851 getrouwd met zestien jaar oudere weduwe Johanna Hermina Roessink. Zij hadden samen een kruidenierswinkel “staande te Goor aan de Grootestraat Nummer 172″. Hoewel hij volgens de Burgerlijke Stand maar één voornaam had, werd hij naar goed Twents gebruik met een dubbele voornaam aangesproken: Wolter Jan. Net als bij zijn grootvader!

Toen Johanna op 15 februari 1872 overleed is er een boedelbeschrijving opgemaakt van het huis en de winkel. Hierin lezen we dat er in de winkel niet alleen allerlei grutterswaren werden verkocht, maar ook sigaren, pijpen en tabak, drank, schoonmaakmiddelen, stoffen, dassen, mutsen en drogisterij-artikelen:  “halve en heele flacons Levertraan”;  “pakjes Zuiveringszout “;  “fleschjes Eau de Cologne”; “fleschjes Haarolie en Pommade “;  “Muizenvergift, Wormpatronen, Mondwater en Haarbalsem” etc.